Saturday, November 7, 2009

Ayam masak lemak cili api


First time masak lauk ni. Alhamdulillah menjadi sedap hingga menjilat jari. Lain kali boleh masak lagi ni~ :D

Bahan

  • 2 ketul ayam - dipotong kecil
  • 2 biji kentang - dipotong kecil
  • 1 cawan santan pekat 
  • garam secukup rasa 
  • setangkai cili merah untuk hiasan

Bahan Dimesin Halus 

  • 10 tangkai cili api 
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 cm kunyit hidup 
  • 2 cm halia 
  • 1 tangkai serai 
  • setengah cawan air 

Cara 

1. Masukkan semua bahan yang dikisar, ayam dan kentang dalam periuk. Masak sehingga ayam dan kentang lembut. 
2. Masukkan santan pekat dan sentiasa kacau sehingga mendidih.
3. Tambah garam secukup rasa. 
4. Masukkan cili merah untuk menambah warna.

No comments:

Post a Comment