Saturday, November 28, 2009

Rendang Ayam


Menu hari raya aidiladha. Beraya jauh dari keluarga. Cubaan membuat rendang ayam untuk juadah hari raya :)


Bahan-bahan

(untuk di blend)

  • 5 ulas bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm kunyit idup
  • 3 cm halia 
  • 15 tangkai cili kering

(bahan-bahan lain)

  • 1 kotak santan segera
  • 7 ketul ayam  
  • 3 sudu besar kerisik
  • Sedikit garam
  • 2 sudu serbuk ketumbar
  • sedikit jintan manis

Cara-cara

1.Cili kering, halia, bawang merah, kunyit dan bawang putih dikisar halus. 


2.Masukkan semua bahan yang telah dikisar ke dalam kuali

3.Kemudian tambahkan ayam dan kerisik. 


4.Kacau samarata supaya semua bahan sebati dan bahan masak dengan api yang sederhana hingga air ayam kering. Masukkan kan serbuk ketumbar dan jintan manis.


5.Kemudian masukkan santan. Sentiasa kacau.

6. Masak sehingga rendang kering.

7. Boleh lah dihidang dengan nasi impit.

No comments:

Post a Comment