Saturday, November 28, 2009

Rendang Ayam


Menu hari raya aidiladha. Beraya jauh dari keluarga. Cubaan membuat rendang ayam untuk juadah hari raya :)


Bahan-bahan

(untuk di blend)

  • 5 ulas bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm kunyit idup
  • 3 cm halia 
  • 15 tangkai cili kering

(bahan-bahan lain)

  • 1 kotak santan segera
  • 7 ketul ayam  
  • 3 sudu besar kerisik
  • Sedikit garam
  • 2 sudu serbuk ketumbar
  • sedikit jintan manis

Cara-cara

1.Cili kering, halia, bawang merah, kunyit dan bawang putih dikisar halus. 


2.Masukkan semua bahan yang telah dikisar ke dalam kuali

3.Kemudian tambahkan ayam dan kerisik. 


4.Kacau samarata supaya semua bahan sebati dan bahan masak dengan api yang sederhana hingga air ayam kering. Masukkan kan serbuk ketumbar dan jintan manis.


5.Kemudian masukkan santan. Sentiasa kacau.

6. Masak sehingga rendang kering.

7. Boleh lah dihidang dengan nasi impit.

Monday, November 16, 2009

Asam Pedas Ayam


  • Bahan-bahan
  • 4 ketul ayam
  • daun kesum
  • air asam jawa

         Bahan Dimesin Halus

  • 10 tangkai cili kering 
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • secawan air 

    Cara-cara 
    1. Masukkan semua bahan yang dikisar dan ayam dalam periuk. 
    2. Tambah sedikit air dan air asam jawa. (kalau nak pekat tak payah bubuh air banyak)
    3. Tambah garam secukup rasa.

Saturday, November 14, 2009

Bubur Cha-cha


Bubur cha-cha first trial ni saya guna susu cair gantikan santan. Lepas tu makan dengan gula melaka. Tapi still tak puas hati dengan hasilnya. Nanti kalau dah puas hati saya kongsi resipi ya!

Monday, November 9, 2009

Saturday, November 7, 2009

Ayam masak lemak cili api


First time masak lauk ni. Alhamdulillah menjadi sedap hingga menjilat jari. Lain kali boleh masak lagi ni~ :D

Bahan

  • 2 ketul ayam - dipotong kecil
  • 2 biji kentang - dipotong kecil
  • 1 cawan santan pekat 
  • garam secukup rasa 
  • setangkai cili merah untuk hiasan

Bahan Dimesin Halus 

  • 10 tangkai cili api 
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 cm kunyit hidup 
  • 2 cm halia 
  • 1 tangkai serai 
  • setengah cawan air 

Cara 

1. Masukkan semua bahan yang dikisar, ayam dan kentang dalam periuk. Masak sehingga ayam dan kentang lembut. 
2. Masukkan santan pekat dan sentiasa kacau sehingga mendidih.
3. Tambah garam secukup rasa. 
4. Masukkan cili merah untuk menambah warna.

Monday, November 2, 2009

Sayur Campur


Sayur campur sempoi. Kalau rasa-rasa tak cukup lauk menu ni boleh masak kejap jer.


Bahan-bahan:

  • Bawang besar (kitorang lebih suka bawang kuning).
  • Cili padi (kalau suka pedas boleh letak banyak)
  • Kacang buncis.
  • Kobis.
  • Udang beberapa ekor.


Cara masak:

1. Tumis bawang sampai naik bau.

2. Masukkan udang, kacang dan kobis.

3. Sedikit air kalau suka berkuah.

4. Masukkan garam secukup rasa. Nak tau cukup rasa ke tak kena lah rajin rasa. Sebab tak pro lagi kan :)

5. Siap!